شرکت فراب، به عنوان پیمانکار اصلی احداث نیروگاههای آبی در ایران، فعالیت خود را از سال 1371 آغاز نمود. موفقیت در کسب و کار محوری، فراب را به گسترش محدوده فعالیتهایش ترغیب نمود و این شرکت گام به گام در پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی، نیروگاه حرارتی، صنایع ریلی و بهرهبرداری و نگهداری وارد شد. اکنون، فراب یکی از پیمانکاران پیشرو در ایران با سابقهای قابل اطمینان از نظر کیفیت، کارایی، اثربخشی و ایمنی در اجرای پروژههای زیربنایی است.
حوزه های فعالیت
نیرو:
شرکت فراب در سال 1371 فعالیت رسمی خود را به عنوان پیمانکار عمومی احداث نیروگاههای آبی در کشور آغاز کرد. پس از گذشت بیش از یک دهه از احداث نیروگاههای آبی در کشور توسط فراب، با توجه به محدودیت پتانسیل رشد این حوزه در کشور و با تکیه بر توانمندیهای فنی، مهندسی و اجرایی خود تصمیم گرفت تا به حوزه نیروگاههای آبی در خارج از کشور و نیز حوزه نیروگاههای حرارتی وارد شود. عملکرد موفق فراب موجب دستیابی به این اهداف شد. اکنون با گذشت بیش از دو دهه از آغاز فعالیت، ارزش پروژههای این شرکت در حوزه نیروگاهی، میلیونها دلار است. این شرکت تاکنون 86 واحد نیروگاهی را با ظرفیت 11,190 مگاوات اجرا نموده و 2,797.2 مگاوات، شامل 784.2 مگاوات نیروگاه آبی و 2,013 مگاوات نیروگاه حرارتی، در دست اجرا دارد.
صنایع ریلی:
توسعه صنایع ریلی، یکی از پیشنیازهای توسعه پایدار شهرهای بزرگ ایران است. فراب در سال 1388 به پشتوانه تجربیات موفق خود در سایر بخشهای صنعتی و داخلی تصمیم گرفت تا در این حوزه ورود نماید.
نفت،گاز و پتروشیمی:
فراب در سال 1384 به حوزه نفت، گاز و پتروشیمی وارد شد و تاکنون 15 پروژه بالادستی و پایین دستی را به روش EPC اخذ نموده است. گروه فراب در توسعه میادین نفت و گاز، مجتمعهای فراساحلی، پالایشگاههای نفت و گاز، واحدهای یوتیلیتی و آفسایت، مجتمعهای پتروشیمی و صنایع وابسته، خطوط لوله، ایستگاههای تقویت فشار و تلمبهخانه و نیز مخازن نفت فعالیت میکند.
آب:
با توجه به بحران جهانی آب، خصوصا در خاورمیانه، امروزه در مورد استفاده از آب دریا به عنوان یک منبع ثابت برای تولید آب نمکزدایی شده جهت مصارف آشامیدنی و صنعتی بیشتر میشنویم. نمکزدایی، یک فرایند جداسازی است که برای کاهش میزان نمک محلول در آب شور به یک سطح قابل مصرف استفاده میشود. این فرایند، آب شور را به دو جریان جدا میکند: یک جریان با غلظت کم املاح نمک و دیگری حاوی نمکهای املاح باقیمانده (جریان غلیظ یا شورآب). واحدهای شیرین سازی آب برای بهره برداری نیازمند به کارگیری انرژی هستند و میتوانند از دو تکنولوژی متفاوت برای جداسازی آب استفاده کنند: تقطیر چندمرحله ای (MED (Multi Effect Distillation)) و اسمز معکوس (RO (Reverse Osmosis)).
در یک آب شیرین کن با تکنولوژی MED، تبخیر و تقطیر تحت شرایط خلا انجام میشود. آب دریای ورودی روی لوله های مرحله اول پاشیده شده و بخشی از آن با عبور بخار از لوله ها تبخیر میشود. بخار ورودی اولیه گرمای خود را از دست داده و تقطیر میشود. سپس آب تبخیر شده حاصل از این مرحله، به لوله های مرحله بعد، تحت شرایط خلا وارد شده و فرایند به همین شکل ادامه مییابد.
در سیستم اسمز معکوس، ابتدا آب در یک سیستم پیش تصفیه اصلی، تا حدی که ریزترین ذرات معلق آن حذف شود، تصفیه میشود. پس از آن، آب از طریق پمپ فشار قوی به ممبرانها پمپاژ میشود.
فراب، فعالیت خود را در حوزه تصفیه خانه با پروژه شرکت نفت ستاره خلیج فارس آغاز کرد. این پروژه، شامل بخشهای زیر بود:
- MED-TVC desalination plants, 3* 4,000 m3/day
- A demineralized water plant
- Hot/ cold condensate polishing plants
- A hot condensate de-oiling plant
- Potable/ plant water packages
- Chemical dosing packages
- An open and closed loop cooling system
همچنین، فراب دو پروژه احداث بزرگترین آب شیرین کن کشور، آب شیرین کن بندرعباس به ظرفیت 100.000 متر مکعب در روز به روش RO و آب شیرینکن نیروگاه سیکل ترکیبی پارس جنوبی را در دست اجرا دارد.
ساختمان:
هدف فراب، تبدیل شدن به یک شرکت سیویل بینالمللی، متخصص و با تجربه در اجرای پروژههای بزرگ است. ما محدوده وسیعی از کارهای سیویل نظیر احداث نیروگاهها، تونل و جاده را پوشش میدهیم. درنتیجه تجربیات اخیر ما در حوزههای مختلف سیویل، همکاران متخصص و تجهیزات مدرن، میتوانیم در محدوده گستردهای از حوزه سیویل، برای کارفرمایان ارزش خلق نماییم.
بهره برداری و نگهداری:
شرکت بهرهبرداری و نگهداری فراب در سال 1391 به منظور بهرهبرداری، تعمیرات و نگهداری از نیروگاهها تاسیس شد. در حال حاضر، این شرکت، بهرهبرداری و نگهداری از 5 نیروگاه در ایران و یک نیروگاه در خارج از ایران و نظارت بر بهرهبرداری یک نیروگاه در خارج از کشور را برعهده دارد.
شبکه های هوشمند:
پس از اجرا و بهرهبرداری موفق از پروژههای آزمایشی 2000*2 نقطه اندازهگیری هوشمند برق (پروژه فهام) در استانهای زنجان و بوشهر توسط شرکت فراب، پروژه فهام وارد فاز اجرایی شد و در حال حاضر بیش از 50,000 نقطه اندازهگیری هوشمند برق، توسط شرکت فراب در 13 شرکت توزیع برق در 11 استان راهاندازی شده و در حال بهرهبرداری است. پروژههای در حال اجرای شرکت فراب در حوزه کنتورهای هوشمند برق تا نصب و راهاندازی 350,000 کنتور هوشمند ادامه خواهد یافت.
راهکار جامع زیرساخت هوشمند اندازهگیری (AMI Total Solution) فراب، شامل کنتورهای هوشمند برق (انواع متفاوت کنتورهای هوشمند تک فاز و سه فاز)، GPRS، مودمهای ارتباطی RF و سختافزار و نرمافزار سیستم مرکزی (Head-End, MDM) میباشد. نرمافزار سیستم مرکزی فراب به عنوان بخشی از این راهحل جامع کاملا توسط تیم نرمافزاری شرکت فراب و در داخل ایران تهیه شده است. این نرمافزار قادر است با هفت میلیون نقطه اندازهگیری کار کند و حجم داده زیاد (big data) را مدیریت نماید. سختافزار و نرمافزار سیستم مرکزی تامین شده توسط فراب از نظر امنیت توسط یک شرکت ثالث تست نفوذ شده و گواهی امنیت دریافت نموده است. به علاوه، مودمهای ارتباطی RF خاصی با نرمافزار سرور شبکه فراب برای اولین بار در ایران توسط شرکت فراب طراحی و توسعه داده شده است. مودمهای مذکور بر روی تعدادی از کنتورهای هوشمند برق نصب شده و در حال بهرهبرداری آزمایشی و انجام تستهای تکمیلی هستند. درصورت موفقیت در دوره آزمایشی و انجام تستهای مرتبط، مودمهای ذکر شده جایگزین مناسبی برای مودمهای GPRS موجود در مناطقی که تحت پوشش مناسب مخابرات نیستند، خواهند بود. علاوه بر آن، هزینه مربوط به انتقال داده از طریق مودمهای RF به میزان قابل توجهی کمتر از مودمهای GPRS خواهد بود.
با توجه به تجربه ارزشمند و گرانبهای به دست آمده در طراحی و اجرای پروژههای کنتورهای هوشمند برق در ایران، اکنون، فراب در نظر دارد تا کنتورهای آب و گاز را در راهحل جامع خود تحت پوشش قرار دهد و در بازارهای جهانی به عنوان یک شرکت ارائهدهنده راهحلهای جامع اندازهگیری هوشمند حضور یابد.