راه فرار از واردات انرژی چیست؟
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر و سخنگوی صنعت برق گفت: تا سال ۱۴۱۷ ایران نیازمند ۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش انرژیهای نو است و این درحالی است که در همین مدت نباید از موضوع بهینه سازی هم غافل شود.
بهگزارش ایسنا، مصطفی رجبی مشهدی امروز در ششمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی ترانسفورماتور با بیان اینکه صنعت برق با چالشهایی از جمله کمبود شدید منابع مالی، نیاز سالانه به سرمایهگذاریهایی برای احداث تاسیسات جدید، فرسودگی تجهیزات و افزایش مصرف برق روبه روست، اظهار کرد: در طول سال تنها برای ۵۰۰ ساعت نیازمند سرمایهگذاری های زیادی هستیم و دقیقا در همین ساعتهاست که ترانسفورماتورها هم تحت فشار قرار میگیرند و میزان خطای آنها افزایش می یابد.
وی اضافه کرد: براساس پیشبینیها در صورت ادامه روند موجود، ایران تا سال ۱۴۱۲ به تدریج مجبور به واردات انرژی خواهد شد اما در صورت سرمایه گذاری در احداث نیروگاه های تجدیدپذیر و اهتمام جدی به بهینه سازی مصرف انرژی، این روند قابل پیشگیری است.
او درعین حال به روند شدت مصرف انرژی در ایران نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شدت انرژی (مصرف انرژی به ازای تولید هر واحد کالا) در ایران ۴۰ درصد است که در صورت روند موجود این میزان در سال ۱۴۰۱۷ به ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت و این به معنای هزینه بیشتر برای تولید کالا و خدمات است که ریسک بسیار بالایی را به همراه دارد.
ترانسفورماتورهای کشور پیر میشوند
همچنین آرش آقاییفر – دبیر ششمین کنفرانس بین المللی ترانسفورماتور ایران – در این مراسم گفت: نرخ خطا در شبکه ترانسفورماتور ایران دو و نیم برابر جهان است که تداوم آن میتواند مشکلساز باشد.
وی اظهار کرد: در حالی که نرخ خطا در شبکه ترانسفورماتور جهانی سالانه نیم درصد است، این رقم در کشورمان بالغ بر ۱.۵درصد است که باید تلاش کرد این درصد خطا به نرم جهانی برسد. ششمین کنفرانس بین المللی ترانسفورماتور تلاش دارد به بررسی راهکارهای مناسب برای رسیدن به این کاهش بپردازد.
او یکی دیگر از چالشهای صنعت ترانسفورماتور ایران را روند پیر شدن این تجهیزات عنوان کرد و گفت: اکنون ۷۲۵ هزار ترانس توزیع و ۵۰۰۰ ترانس قدرت در شبکه وجود دارد که به سرعت درحال پیر شدن هستند.
وی با بیان اینکه قیمت ترانسهای قدرت از ۲ میلیارد تومان آغاز و تا ۶ میلیون دلار است افزود: پیر شدن این تجهیزات با این قیمت ها، هزینههای چند ده میلیاردی بر اقتصاد کشور تحمیل می کند.
آقاییفر ادامه داد: در جهان راهکارهای مناسب برای بهسازی این تجهیزات اندیشیده شده است که ارتقای عمر مفید آنهاست و ما تلاش داریم با همفکری دانشگاهیان و فعالان این صنعت راهکارهای افزایش عمر این تجهیزات بررسی شود.
او گفت: از طرف دیگر نوسان نرخ ارز قیمت ترانسفورماتورها را به بیش از ۲.۵ برابر افزایش داده که هم فشار سنگینی بر دولت و هم فعالان این صنعت است که در ششمین کنفرانس بین المللی ترانسفورماتور تلاش بر این است راهکاری برای این معضل یافت شود.
دبیر ششمین کنفرانس بین المللی ترانسفورماتور ادامه داد: بهینه سازی مدیریت بهرهبرداری از این تجهیزات در این شرایط بسیار مهم است.
آقاییفر از کاهش صادرات ترانسفورماتور ایران خبر داد و گفت: درحالی که میزان صادرات این تجهیزات در سال ۹۳ حدود ۷۵ میلیون دلار بود، الان به ۹ میلیون دلار کاهش یافته است.
وی تحریمها و کاهش قدرت رقابت پذیری قطعات این تجهیزات را از عوامل کاهش صادرات دانست و افزود: در این کنفرانس تلاش می شود در این زمینه به راهکارهای مناسب دست یافت.
کاهش ۹۰ درصدی مصرف گاز با استفاده از گرمکننده تابش لولهای
به گزارش ایسنا، در ادامه عضو انجمن صنعت تأسیسات و سندیکای شرکتهای تأسیساتی هم با بیان اینکه با استفاده از گرمکننده تابشی لولهای میتوان در سالنهای بزرگ مصرف برق را تا ۵۰ درصد و مصرف گاز را تا ۹۰ درصد کاهش داد، گفت: ایران در ساخت تأسیسات گرمکننده تابشی لولهای به خودکفایی کامل رسیده است.
احمد برنچی با بیان اینکه ایران حدود ۲۰ سال پیش در زمینه تأسیسات حرارتی و برق با سیستم گرمایشی تابشی که در اروپا به آن توجه ویژهای میشد، آشنا شد، اظهار کرد: این تکنولوژی گرمایشی تابشی در همان سالها وارد ایران شد و در این سالها در این خصوص علاوه بر بومیسازی این موضوع این برنامه میتواند حرفی برای گفتن در صادرات داشته باشد.
وی با بیان اینکه دولت باید از این تکنولوژی از شرکتهای فعال در این زمینه حمایت کند تا علاوه بر اشتغالزایی موجب ارزآوری برای کشور نیز شود تصریح کرد: در همان سالهای نخستین که ایران با سیستم گرمایشی تابشی که به تازگی از اروپا وارد ایران شده بود قطعات آن را وارد میکرد اما الان با ورود شرکتهای سازنده و فعال این محصول و این تکنولوژی به طور کامل بومیسازی شده و تنها دو قطعه کوچک آن وارد کشور میشود.
عضو انجمن صنعت تأسیسات و سندیکای شرکتهای تأسیساتی با اشاره به نصب این سیستمها در سالنهای بزرگ به خصوص سالنهای ورزشی که میتوان ۵۰ درصد مصرف برق و ۹۰ درصد مصرف گاز را کاهش داد، افزود: متأسفانه در برخی از سالنهای ورزشی و سالنهای بزرگ همچنان از موتورخانه حرارت مرکزی استفاده میشود که این اقدام سالانه اتلاف انرژی بالایی در کشور تحمیل میکند و حتی با نصب این موتورخانههای حرارت مرکزی مصرف برق به شدت افزایش مییابد.
برنچی با بیان اینکه در این سیستم فقط گاز داخل لوله دستگاه سوخته و حرارت ایجاد میکند و تابش از زیر سقف به زمین انتقال مییابد، گفت: با این سیستم گرمکننده تابشی لولهای محیطهای مسقف و بزرگ سریعاً گرم میشود در حالی که در سیستمهای قدیمی موتورخانهها باید حتی چند روز و یا چند ساعت قبل روشن شود.
وی با بیان اینکه برای گرمایش یک سالن ۱۰۰۰ متری ۶ دستگاه از این دستگاهها نصب میشود و میزان مصرف برق آنها تنها ۱۰۰ وات است یعنی به اندازه یک لامپ ۱۰۰ واتی مصرف برق این دستگاهها است، گفت: این در حالیست که موتورخانه حرارت مرکزی ۲ کیلووات ساعت برق مصرف میکند.
وی با تاکید به این مساله که این دستگاهها در حال حاضر در بازار هر دستگاه ۷.۵ میلیون تومان است که سرمایه اولیه آن هم بسیار اندک است، گفت: سیستم گرمایشی لولهای ۵۰ سال است که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد اما متأسفانه همان دو قطعهای که این سیستمها نیازمند واردات آنها هستند نیز با مشکلاتی در گمرک مواجه شدهاند و بلاتکلیف ماندهاند که این دو قطعه شامل شیر برقی و کلید فشار هوا است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!