امیرحسین کاوه، مدیرعامل گروه صنعتی سدید: التهاب بازار فولاد نتیجه واسطهگری است
واسطهگری یا دلالی جنبههای مثبت و منفی دارد. اما در کشور ما اغلب فعالیتهای واسطهگری زمینه بر هم خوردن بازار و بروز التهابات قیمتی را فراهم میکند. بخش مهمی از این چالشها درنتیجه نبود ثبات در اقتصاد کشور و تغییر مرتب شاخصهای کلانی مانند نرخ ارز و ارزش پول ملی رقم میخورد. چنین فضای متشنجی زمینه حضور فرصتطلبان و کسب سودهای غیرمتعارف را فراهم میکند.
نقاط قوت و ضعف واسطهگری
امیرحسین کاوه، مدیرعامل گروه صنعتی سدید در گفتوگو با صمت فعالیتهای دلالی در حوزه تامین مواد اولیه صنایع پاییندستی زنجیره فولاد را زمینهساز بروز التهابهای قیمتی دانست و افزود: واسطهگری یا دلالی در اقتصاد کشور ما جنبههای مثبت و منفی مختلفی دارد. بهعنوان مثال، با توجه به شرایط تحریمی، حضور و نقش شرکتهای بازرگانی قوی و آشنا به مسائل حوزه تجارت خارجی که فعالیتهای واسطهای در بخشها مختلفی مانند واردات مواد اولیه، تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز تولید و نیز صادرات محصولات تولیدکنندگان را بر عهده دارند، بهشدت مثبت ارزیابی میشود. تا جاییکه این رویکرد باید مورد تقویت و توسعه قرار گیرد.
مدیرعامل گروه صنعتی سدید افزود: در همین راستا، کسبوکارهایی نیز وجود دارند که باتوجه به ساختارهای مشکلدار مالی بنگاههای اقتصادی و صنعتی، تامین منابع مالی مرتبط را به شکل قانونی انجام میدهند. یا در بخشهای مرتبط با اخذ تسهیلات مالی از نظام بانکی، با ارائه تجربیات و مشورتهای تخصصی و همچنین هماهنگی در راستای ارائه وثایق مورد نیاز، سبب تسهیل در فرآیند اخذ تسهیلات و نیز تهیه مدارکی مانند ضمانتنامههای مرتبط از نظام بانکی و… میشوند.
حرکت در مسیر رویکردهای سود جویانه
کاوه در ادامه گفت: اما آنچه در اذهان عموم از دلالی یا واسطهگری نقش بسته، حرکت در مسیر رویکردهای سودجویانه غیرمتعارف و فرصتطلبانه است که نمونههای متعددی از آن در بازارهای کالایی کشور وجود داشته و دارد. این موضوع در اقتصادهایی که متغیرهای اساسی مانند نرخ ارز و ثبات ارزش پول ملی و در نهایت سیاستهای کلان اقتصادی بهدلایل گوناگون دستخوش تغییرات شدید است، ظهور و توسعه بیشتری دارد، زیرا دلال نه تولیدکننده است و نه خریدار نهایی. دلال تنها منفعت بالایی را از طریق خرید کالا با قیمت پایین و فروش با افزایش قیمت نامتعارف کسب میکند. درنتیجه موجب میشود قیمت تمامشده تولید افزایش یابد و مصرفکننده نهایی هزینه بیشتری را بپردازد.
وی افزود: در واقع این نوع از دلالی یا واسطهگری به ۲ دلیل اصلی رخ میدهد که عبارتند از نبود قوانین و عدماجرای درست قوانین در نظام تولید و توزیع. همه موارد یادشده زمینه ایجاد رانت را بهدلیل اشکالات ساختاری قوانین، مصوبات و بخشنامههای گوناگون فراهم میکند. افزایش موانع تولید و مشکلات بنیادین تولیدکنندگان در نهایت سبب ورود دلالان و سودجوییهای مرتبط میشود.
این فعال صنعت فولاد گفت: چنانچه قانونی که براساس مطالعات کارشناسی وضع شده، دستوپاگیر نباشد، اجرای درستی دارد و همچنین از نظرات و ضمانت اجرایی مناسبی برخوردار است. بنابراین سبب عدمپیدایش نظام دلالی در اقتصاد کشور میشود و در نهایت از اختلال در اقتصاد جلوگیری میکند.
رواج واسطهگری در تامین مواد اولیه
مدیرعامل گروه صنعتی سدید گفت: حوزه تامین مواد اولیه صنایع پاییندستی زنجیره فولاد، یکی از بخشهایی است که سالهاست جولانگاه دلالان شده است و متاسفانه این موضوع در این بخشها بهشدت رواج دارد.
ابلاغ بخشنامههای غیرکارشناسی و وضع قوانین دستوپاگیر با بروکراسی فراوان، بهعلاوه وضعیت نامناسب سرمایه در گردش تولیدکنندگان و در نهایت رانتها و ارتباطات مافیایی، سبب میشود نظام تولید و توزیع مواد اولیه از طریق دلالان با نابسامانی فراوان مواجه شود و با موجسواری بهوسیله نوسانات نرخ ارز، التهابات فراوانی در بازار مرتبط ایجاد کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!