غفلتها از خودکفایی در صنعت فولاد
به نقل از روزنامه جام جم:
امیرحسین کاوه، دبیر سندیکای سازندگان لوله و پروفیل درباره کالاهای وارداتی که امکان تولید آنها در داخل وجود دارد، گفت: یکی از اتهاماتی که به کشورمان وارد میشود این است که همیشه به دنبال خودکفایی در همه محصولات هستیم و میگویند این نگاه غلط است. این در حالی است که در عرصه عمل در بسیاری از کالاهای اساسی نتوانستیم به خودکفایی برسیم و به همین دلیل با کوچکترین تحریمی دچار مشکل میشویم.
وی افزود: با این حال میتوانیم تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کنیم خصوصاً اگر متوجه شویم کدام چرخدنده اقتصادی وجود ندارد تا چرخ کل اقتصاد بچرخد.
کاوه اظهار کرد: در شرایط تحریمی باید نقطه و گلوگاههای تولید را بشناسیم، بخشی از این گلوگاهها در اقلام وارداتی برخی در تحریمسازی داخلی است ولی عمده آن به سختگیری مسؤولان است که میگویند قانون فلان را گفته این در حالی است که این قوانین برای شرایط معمولی است نه شرایط تحریمی، بنابراین باید قوانین دست و پاگیر در شرایط جنگی برداشته شود.
دبیر سندیکای سازندگان لوله و پروفیل گفت: در بحث لولههای قطور گاز شرکتهای لولهسازی ماهشهر، صفا ساوه و اهواز پیشرفتهترین دستگاههای جهان را دارند ولی هماکنون بیکارند دلیلش هم این است که وزارت نفت آنها را مجبور کرده برای شرکت در مناقصات ضمانتنامه بیاورند.
وی افزود: باید از این مسؤولان سؤال کرد شرکتی که بیکار بوده و پول ندارد چطور بانک ضامن آن میشود. حتی در برخی مواقع این شرکتها شاهد واردات لولههای مشابه تولید خودشان از خارج بودند، بنابراین وزارت نفت نباید از تولیدکننده داخلی ضمانت بخواهد و به جای آن میتواند یا سفته گرفته یا سهام کارخانه را برای ضمانت تصاحب کند.
وی تصریح کرد: رونق تولید یعنی همان اقتصاد مقاومتی، به عبارت دیگر در شرایط سخت علاوه بر تولید همچنان شاهد رشد تولید و اقتصاد باشیم، اما در بحث تولید با این امر روبهرو هستیم که دستگاههای غیرمسؤول در راه تولید داخلی مجهولسازی میکنند به عنوان نمونه میگویند پروفیل باید در بورس کالا عرضه شود وگرنه جلوی صادرات گرفته میشود.
کاوه به ذکر نمونهای از غفلتها در تقویت تولید داخلی و اتکا به واردات در صنعت فولاد پرداخت و گفت: در تمام کشورهای جهان شرکتهای بزرگ سودشان بین ۶ تا ۱۰ درصد است و عمده سود به شرکتهای کوچک اختصاص مییابد، این در حالی است که در کشورمان این قضیه برعکس است و شرکتهای بزرگ ۳۰ تا ۱۵۰ درصد سود میکنند و عمده مزایا نیز به آنها اختصاص مییابد و از حمایتها برخوردار میشوند، بنابراین باید این رویه تغییر کند.
دبیر سندیکای سازندگان لوله و پروفیل اظهار کرد: در چشمانداز ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد آمده است، این در حالی است که متاسفانه صنایع فولادی هر کدام میخواهند به تنهایی کل زنجیره این عرصه را به طور کامل در دست بگیرند.
کاوه تصریح کرد: زمانی که تولید این کارخانهها شروع میشود میبینیم همگی از نبودن الکترود گرافیتی شاکی هستند، بنابراین باید از آنها بپرسیم کشوری که سالانه ۳۲ میلیون تن فولاد تولید میکند چرا هنوز به فکر ساختن این قسمت مهم تولیدات فولادی نیفتاده است؟
وی افزود: به همین دلیل این کارخانهها عمدتاً علت گرانی فولاد را نداشتن الکترود گرافیتی عنوان میکنند مادهای که برای هر تن فولاد باید ۵/۱ تا سه کیلو در کورهها مصرف شود، با این حال هنوز معلوم نیست چرا این کارخانهها با سود هزاران میلیاردی به فکر تولید این ماده نیفتادهاند.
این فعال صنعتی با بیان اینکه باید توسعه متوازن و همهجانبه و تکمیل چرخه تولید را در پیش بگیریم، تاکید کرد: کسانی در کشور به فکر ساخت واحدهای الکترود گرافیتی بودند و حتی تشکیلاتی نیز ایجاد کردند ولی چون حمایت و تشویقی از آنها صورت نگرفت از ادامه راه منصرف شده و این امر به سرانجام مطلوبی نرسید.
کاوه افزود: شرکتهای بزرگ فولادی که هر سال سود زیادی کسب میکنند به راحتی توان تولید و خودکفایی الکترود گرافیکی را دارند و حتی میتوانند صادرات داشته باشند.
دبیر سندیکای سازندگان لوله و پروفیل در ادامه گفت: در زمینه تولیدات فولادی ده میلیون تن مازاد تولید داریم، این در حالی است که در زمینه ورقهای فولادی دو برابر میزان عرضه، تقاضا وجود دارد، چرا در یک محصول فولادی مثل شمش و اسلپ تولید بسیار بالا رفته و در محصولی دیگر که از این محصولات فرآوری میشود تولید کم بوده و وابسته هستیم؟
وی گفت: باید از مسؤولان پرسید چرا در چشمانداز افق ۱۴۰۴ از تولید ورقهای فولادی غفلت شده است؟ این در حالی است که با توجه به تحریم و وابستگی کشورمان به ورقهای فولادی وارداتمان به صفر رسیده و کمبود شدیدی در این زمینه احساس میشود، به همین دلیل توزیع این ورقها سهمیهای و گران شده است، مثلاً کارخانهای که در سال، ۷۰ هزار تن میخواست ۷۰۰۰ تا ده هزار تن به آن اختصاص مییابد.
کاوه اذعان کرد: مسؤولان فعلی فولاد کشور به دنبال کار و تولید راحت و صادرات فولاد خام هستند، چون صادرات فولاد خام که ده میلیون تن است به عنوان یک شعار موفقیتآمیز حساب میشود؛ هرچند باید بدانیم در واقع یارانه برق و گاز خودمان را به صورت مفت و مجانی صادر میکنیم، این در حالی است که میتوانستیم آن را در داخل به محصولاتی همچون ورقهای فولادی تبدیل کنیم.
این فعال صنعتی افزود: ورقههای عریض گاز و نفت در کشور نیز باید توسط کارخانه فولاد اکسین تولید شود ولی هماکنون این کارخانه به جای ورقههای فولادی به دلیل صرفه اقتصادی نداشتن، ورقههای ساختمانی تولید میکند بنابراین باید به آن کمک کرد تا در مسیر خودش تولید داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!